Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

През цялата история на времето е натрупано огромно количество информация, относно физическата форма и здравето. Всъщност, повече такава информация е достъпна в наши дни, отколкото във всеки друг период от време. За някой, който не е прекарал достатъчно много време проучвайки въпросите свързани със здравето и фитнеса, обема от информация може да му изглежда малко смущаващ. За почти всеки човек, който е решил да започне да води здравословен начин на живот, свързан с възможно най-много физическа дейност, началото определено е трудно. Инвестирането в собственото здраве е най-добрият избор, който даден човек може да направи. Фитнеса не е просто спорт, а е начин на живот.

Фитнес уредите се използват за увеличаване на физическото натоварване, с цел подобряване на здравето, загуба на тегло, изграждане на мускули, дори и намаляване на стреса. Ако сте посещавали фитнес зала, сигурно сте виждали разнообразието от фитнес уреди, някои от които симулиращи колоездене, ходене и бягане, каране на каяк, гребане, каране на ски, изкачване на стълби. Дали моторизирани или не, тези машини предлагат добра кардио тренировка, която гори калории и мазнини. Нещо повече, тренировката се извършва на закрито, далеч от капризното време навън. Има професионални фитнес уреди и такива за дома. Професионалните фитнес уреди са подходящи за фитнес залите, а тези за дома притежават характеристики, които ги правят лесни за употреба в домашни условия.

Видове фитнес уреди

Бягаща пътека

Бягащите пътеки като фитнес машини са се появили официално в средата на миналия век, а тяхното конструиране има дълга история. Първите бягащи пътеки за дома се появяват и стават популярни през 60-те и 70-те години на миналия век. По това време те са били известни главно сред по-заможните съсловия. През 90-те години за първи път се произвеждат бягащи пътеки, които намаляват натоварването на ставите. В наши дни, бягащите пътеки вече са достъпни за всеки и са напълно модернизирани, с дигитално управление, позволяват връзка с мобилни устройства и притежават LCD екран. Те позволяват употреба през всеки сезон и са надеждно средство за ефективна кардио тренировка. От тях могат да се възползват както напреднали, така и начинаещи, и ще Ви позволят да практикувате вашия любим джогинг, без да се съобразявате с метеорологичните условия.

Може би предпочитате да тренирате в дома си, вместо да посещавате фитнес залата? В това няма нищо лошо, дори си има предимства. В такъв случай за Вас е подходяща домашна бягаща пътека. Тя е с по-малки размери и със сигурност с по-ниска цена, и ще Ви свърши идеална работа, по отношение намаляване та теглото, и подобряване на здравето. Можете да я използвате и с рехабилитационни цели. Ако вече сте решили да си закупите бягаща пътека за дома, трябва да се съобразите с някои неща. Най-важното е може би размера. Избраната от Вас пътека трябва да отговаря по размери на мястото, което сте предвидили за нея. Повечето пътеки за дома имат възможност за сгъване, така че да бъдат прибрани някъде и да не заемат място. Сигурността също е важна, заради което трябва да търсите такава пътека, която да е стабилна, безшумна и с плавни движения.

Велоергометър

Може би имате познати или приятели, които са запалени по колоезденето. Те сигурно са Ви казвали, че няма нищо по-добро от карането на колело на открито. Принципно е така, но понякога условията са далеч от идеалните. Ако живеете в голям град е почти невъзможно да карате колело по натоварените улици, при силно замърсен въздух и всекидневните задръствания. Като прибавим и лошите метеорологични условия понякога, карането на колело става нещо почти непостижимо. Има обаче една алтернатива, която успешно може да замести колоезденето.

Велоергометрите са фитнес уреди, които симулира каране на колело. Снабдени са с подвижна седалка, неподвижно кормило и педали. Ако някога сте ходили на фитнес, няма начин да не сте се качвали на велоергометър поне веднъж. А ако не сте, може би е време да го направите. Независимо дали искате да загреете, или да изразходвате калории, или да изпуснете парата след тежка тренировка, велоергометрите са идеалния избор. Съществуват два основни типа велоергометри- класически, като статично колело) и тип водно колело (педалите са отпред), като по-разпространен е първия тип. Домашния тип велоергометър е с компактни размери, за да не заема много място.

Кростренажор

Сигурно сте чували за кростренажорите, все по-предпочитани и търсени фитнес уреди. Ако не сте тренирали на кростренажор трябва да опитате задължително! Кростренажорите са известни още като ски тренажори и това никак не е случайно. Тренировката на тези уреди имитира спорта ски бягане. Кростренажорът натоварва всички мускулни групи. С негова помощ можете да работите за бедрата, дупето, ръцете, раменете и гърба. Всъщност, кростренажора събира в едно степер, бягаща пътека и велоергометър.

Кростренажорите осигуряват една наистина добра кардио тренировка-дори по-добра от тази на бягаща пътека или велоергометър. Най-важното е, че кростренажорите не натоварват вашите стави. Бягането причинява много стрес главно върху гърба и ставите, но при тренировката с кростренажор краката Ви остават в продължителен контакт с машината. Благодарение на това се ограничава въздействието върху ставите. Кростренажорите са подходящи за всички възрастови групи и могат да се използват както от напреднали така и от начинаещи.

В наши дни можете да намерите модернизирани кростренажори, предлагащи много функции. Повечето кростренажори имат регулируеми настройки. Сами можете да изберете типа движение на машината-въртене на педалите напред или назад. Също така можете да намалите или увеличите наклона на уреда и съпротивата, в зависимост от вашите нужди. Променяйки наклона и съпротивлението на кростренажора, Вие си осигурявате по-трудна или по-лесна тренировка, натоварваща различни мускули от вашето тяло. Кростренажора за дома е с по-малък размер и възможност за сгъване.

Гребен тренажор

Един не толкова популярен уред е гребния тренажор. Много хора го избягват, тъй като изисква повече усилия, но тренировката с него е супер! Ако търсите предизвикателство, значи гребния тренажор е точно за Вас. Този уред дори се смята за най-добрия, когато става дума за качествена кардио тренировка. На него можете да изгорите 800 калории на час. Без съмнение, гребците имат перфектна физика, което се постига благодарение на движенията при гребането. Гребния тренажор пресъздава точно тях. Гребния тренажор използва 25% усилия от горната част на тялото и 75% усилия от долната част на тялото. Тренировката с него развива мускулите на ръцете, гърба, корема и краката. Домашния гребен не заема много място, сгъва се лесно и можете да го приберете след тренировката.

Степер

Степера е един от най-предпочитаните фитнес уреди за дома, тъй като е с компактни размери, независимо от неговия вид. Снабден е с две платформи, върху които поставяте краката си. Степера имитира качването на стълби, докато стои неподвижно на пода. Добър е за кардио тренировка и горене на калории. Работи за мускулите на седалището и краката. Степера може да се използва от хора със ставни проблеми, тъй като тренировката с него не натоварва ставите. Можете да намерите степери с различен дизайн и функции, които са с малки размери и няма да пречат в дома Ви.

Вибро машина

Може би не сте запознати, но най-новото фитнес устройство, което се използва от спортисти и знаменитости, е вибро машината. На тези от Вас, които се интересуват от загуба на тегло и изграждане на мускули, този уред може да предложи значителна помощ. Използването на вибриращата машина е доста лесно. Докато машината е стабилно позиционирана, Вие стоите на нея, а тя се движи. Цялото тяло вибрира, а това кара мускулите да се свиват и да се разтягат, за да възвърнат равновесието. Тези естествени рефлекси са неволни и се случват много бързо. Дори и най-основните упражнения, с помощта на вибро машината ще повишат ефективността си!

При нормалните форми на упражнения, мускулите Ви се свиват един или два пъти в секунда. Тренировките с вибро машината карат мускулите да се свиват 30 до 50 пъти в секунда. За разлика от други видове упражнения, при които работят само около 40% от мускулните влакна, тренировката с вибриращата машина активира до 90% от мускулните влакна. Това укрепва мускулната тъкан и подпомага мускулния растеж. Също така, благодарение на вибро машината, вашите кости и стави ще укрепнат значително.

Кой фитнес уред да изберете?

Когато искате да си закупите фитнес уреди за дома, може да Ви се стори доста трудно да изберете правилните машини. Най-напред трябва да определите вашите цели. Когато знаете предварително какви са те, ще Ви е по-лесно да изберете правилните фитнес уреди. Независимо дали се опитвате да отслабнете, или да натрупате мускули, или просто да подобрите здравето си, трябва да отделите място във вашия тренировъчен режим за фитнес уредите осигуряващи кардио тренировка. Това са велоергометрите, бягащите пътеки, кростренажорите и т. н.

Някои от тези фитнес уреди не натоварват ставите и са подходящи за тези хора, възстановяващи се от някаква травма. Хубаво е, когато избирате кои фитнес уреди да използвате, да се замислите какви физически дейности обичате и какви не. Ако ненавиждате катеренето на стълби, то степера не е за Вас, но пък можете да го замените с велоергометъра или кростренажора. Ако пък не обичате да карате колело, можете да замените велоергометъра с бягаща пътека и т.н. За щастие, в наши дни има фитнес уреди симулиращи почти всеки вид физическа дейност.

От къде да си закупите фитнес уред?

Когато за Вас са важни качеството и разумната цена, то най-правилното място за закупуване на фитнес уред е от магазин www.FitnesHrani.com. Изборът от уредите в онлайн магазинът е огромен, фирмата е официален дистрибутор и най-важното – предлагат безплатна доставка.