Ezine.bg»Статии»Спорт и Диети»Фитнес»Фитнесът събаря имунитета

Фитнесът събаря имунитета

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2514k
Фитнес тренировки

Безспорно един от спортовете, които най-добре оформят мускулатурата ни, е фитнесът. Запалените по спорта са на мнение, че по-ефикасен начин за поддържане на здраво тяло не съществува. Дали обаче редовните упражнения на лежанка или вдигането на тежести не крият рискове за цялостното ни здраве?

Оказва се, че твърдението, че този вид спорт завишава имунитета на организма към болести не е докрай вярно. Между фитнеса и имунитета съществуват сложни зависимости. Резките натоварвания на тялото с тежести почти винаги е съпроводено със стрес върху мускули и нервната ни система.

За да се преодолее неочакваното напрежение в организма ни, се задействат извънредни процеси в хормоналната, нервната, двигателната, сърдечно-съдовата системи. Това реално е и процесът на изграждане на имунитета.

Рисковете за бодибилдинг маниаците, които са в залата всеки ден, са сериозни. Натоварването за сърцето в такива ситуации е твърде голямо, в резултат на което се получава недостиг на въздух, треперене, мускулни спазми и болки в костите.

Вдигане на щанги

Такива пренатоварвания водят не само до физически, но и до психически стрес. В такива условия имунната система действа с помощта на намиращите се в кръвта специални антитела – имуноглобулини, с които се бори с вирусите и бактериите.

При високо интензивни натоварвания, особено при спортистите, някои имуноглобулини просто изчезват и именно това е причината за честите настинки при претоварване.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest